Η Ηθική στη Μηχανοτεχνία - Ελληνοεκδοτική

Η Ηθική στη Μηχανοτεχνία

ISBN: 978-960-563-436-0

Κωδικός Ευδόξου: 102123383

Συγγραφέας: Σπυρίδων Στέλιος
-10%
Διαθέσιμο
Λιανική τιμή: 19.80 € 22.00 €
εξώφυλλο σε προοπτική
εξώφυλλο

Το ερευνητικό πεδίο της Ηθικής της Μηχανοτεχνίας ή Ηθικής του Μηχανικού (Engineering Ethics) αποτελεί υποκατηγορία της Επαγγελματικής Ηθικής. Το παρόν βιβλίο συνιστά μια εμπεριστατωμένη θεωρητική και πρακτική εισαγωγή στο εν λόγω πεδίο. Μέσα από την παρουσίαση και ανάλυση 25 μελετών περιπτώσεων (case studies) και αρκετών παραδειγμάτων, επαγγελματίες μηχανικοί, σπουδαστές αλλά και όσες/όσοι ασχολούνται με την Ηθική Φιλοσοφία θα έρθουν σε γνωριμία με τις ηθικές συνιστώσες του επαγγέλματος, αντιμετωπίζοντας πιο εύκολα διλήμματα και διάφορες προκλήσεις.
   Κύριος στόχος του βιβλίου είναι η καλλιέργεια της ικανότητας αναγνώρισης ενός ευρέος φάσματος ηθικών ζητημάτων που εμπλέκονται στο έργο του μηχανικού, όπως και η κριτική αντιμετώπισή τους. Αυτό, βέβαια, δεν είναι εύκολο. Η ίδια η φύση της Μηχανοτεχνίας, η οποία εδράζεται σε τεχνικά, επιστημονικά, κοινωνικά και προσωπικά χαρακτηριστικά, μπορεί να θολώσει τις ηθικές κρίσεις. Και είναι αυτή η πολυπαραγοντική διάστασή της που επιτρέπει την εκδήλωση μη ορθών συμπεριφορών.
   Κάθε μηχανικός δέχεται, και θα συνεχίσει να δέχεται, πιέσεις στο έργο του από οικονομικούς, πολιτικούς και/ή γενικά διευθυντικούς παράγοντες. Όσο μεγαλύτερη ανάγκη έχουμε ως σύγχρονη κοινωνία τις υπηρεσίες του, τόσο περισσότερο θα πιέζουμε όλοι μας, εμμέσως ή μη, τα όρια των δυνατοτήτων του. Γι’ αυτό, οι μηχανικοί, που κατασκευάζουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα και σχεδιάζουν τον κόσμο του μέλλοντος, χρειάζεται να γνωρίζουν τι κάνουν και γιατί.

  • Διάσταση: 17 x 24 εκ
  • Σελίδες: 256
  • BARCODE: 9789605634360
  • ISBN: 978-960-563-436-0
  • Εξώφυλλο: Μαλακό
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 16-03-2022
Φώτο συγγραφέα
Σπυρίδων Στέλιος

Ο Σπυρίδων Στέλιος έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας» του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Εθνικό και Καπο­διστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2014 είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο «Επιστημολογία και Ηθική Φιλοσοφία» και ασκεί διδακτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στις γνωστικές περιοχές της Εφαρμοσμένης Ηθικής, Γνωσιοθεωρίας και Πειραματικής Φιλοσοφίας. Έχει δημοσιεύσει κείμενα σε ελληνόγλωσσους και ξενόγλωσσους συλλογικούς τόμους καθώς και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.