Κοινωνιολογία της Τεχνολογίας και του Αστικού Πολιτισμού - Ελληνοεκδοτική

Κοινωνιολογία της Τεχνολογίας και του Αστικού Πολιτισμού

ISBN: 978-960-563-649-4

Κωδικός Ευδόξου: 133039984

-10%
Διαθέσιμο
Λιανική τιμή: 24.03 € 26.70 €
εξώφυλλο σε προοπτική
εξώφυλλο
οπισθόφυλλο

Η Κοινωνιολογία είναι ακαδημαϊκά μια παραμελημένη επιστήμη στην Ελλάδα ή, μάλλον, υποτιμημένη και προσφάτως... καταργημένη. Το βιβλίο μας Κοινωνιολογία τής Τεχνολογίας και του Αστικού Πολιτισμού επιδιώκει να διεγείρει το ενδιαφέρον για την Κοινωνιολογία και τις Κοινωνικές Επιστήμες εκ νέου και να μας αποκαλύψει ότι ο παλαιότερος κοινωνιολογικός στοχασμός αποκτά καινούργια σημασία, όταν συσχετιστεί με το τεχνολογικό φαινόμενο. Ενδεικτικά, λόγου χάρη, εξετάζουμε τον Thorstein Veblen ως κοινωνιολόγο της τεχνολογίας par excellence, εφόσον η τεχνολογία αποτελεί την κεντρική, αν όχι καθοριστική, μεταβλητή στην κοινωνιολογική σκέψη του. Εξετάζει την κοινωνική φύση της τεχνολογίας, την τεχνολογική ανάπτυξη και τη σχέση της με την κοινωνική αλλαγή, αλλά και τη διάχυση και την υποδοχή της τεχνικής καινοτομίας. Αδρομερώς αυτό το φάσμα διατρέχει αφηγηματικά το βιβλίο μας.
Το βιβλίο Κοινωνιολογία της Τεχνολογίας και του Αστικού Πολιτισμού επιδιώκει να ανανεώσει το ενδιαφέρον για την Κοινωνιολογία και τις Κοινωνικές Επιστήμες, αλλά και να υπογραμμίσει τη σημασία τους για το Τεχνικό Πανεπιστήμιο ως αναγκαίων συνιστωσών στο επάγγελμα του μηχανικού. Συνοψίζει τα εργαλεία της κοινωνικής επιστήμης, το σπουδαίο επίτευγμα της Κριτικής Θεωρίας, δεν παραλείπει τη φεμινιστική κριτική και τις φεμινιστικές θεωρίες επικοινωνίας, τη θεωρία της επικοινωνιακής δράσης του Χάμπερμας, την ερμηνευτική θεωρία του Γκάνταμερ και την κριτική τής εξουσίας κατά τον Φουκό. Διατρέχουμε τον τεϊλορισμό και τον φορντισμό συμπλέκοντάς τους με τη βιομηχανική ανάπτυξη, τον σχεδιασμό της παραγωγής, τον έλεγχο και την εξουσία. Παρουσιάζουμε τις Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΣΕΤ), την έννοια της καινοτομίας, το τεχνοκοινωνικό σύστημα ή δίκτυο και τα υβρίδια μηχανών και ανθρώπων, cyborgs, αναδεικνύουμε την κατανάλωση εν γένει ως φαινόμενο της υλικής κουλτούρας και τις διάφορες τεχνολογίες ως καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και τη σύγχρονη επιστήμη ως οιονεί αγαθό της κατανάλωσης. Ξεχωριστή θέση στο βιβλίο μας καταλαμβάνει το κεφάλαιο για τις κινητικότητες (mobility), εφόσον ως έννοια επαναπροσδιορίζουν τον χώρο και τον χρόνο, τις ταυτότητες και την τεχνολογία καθεαυτήν σε σχέση με την κοινωνία μας και ως θέμα αποτελούν ιδιαίτερη συμβολή στην ελληνική βιβλιογραφία.

  • Διάσταση: 17 x 24 εκ
  • Σελίδες: 336
  • BARCODE: 9789605636494
  • ISBN: 978-960-563-649-4
  • Εξώφυλλο: Μαλακό
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 30-09-2024
Φώτο συγγραφέα
Κώστας Θεολόγου

Ο Κώστας Θεολόγου (Θεσσαλονίκη, Οκτώ­βριος 1960) υπηρετεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσο­φίας του Πολιτισμού και είναι Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου τής Σχολής ΕΜΦΕ. Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει διδάξει Ανθρωπογεωγραφία και Υλικό Πολιτισμό (2009-2020) και είναι Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας Κοινωνική Θεωρία και Νεωτερικότητα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Δημοσιεύει σε πολλές περιοχές του ευρέος φάσματος του αντικειμένου του και άρθρα κριτικής και παρέμβασης σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Στα παραλειπόμενα της επαγγελματικής δράσης του περιλαμβάνονται μεταφράσεις και επιμέλειες δοκιμίων, συγγραμμάτων και η συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων· η τελευταία νουβέλα του έχει τίτλο Η Κρύπτη του Βιτάλ (Κέδρος, 2020). https://ntua.academia.edu/KostasTheologou/

Φώτο συγγραφέα
Αλεξία-Σοφία Παπαζαφειροπούλου

Η Αλεξία-Σοφία Παπαζαφειροπούλου γεν­νήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου πραγματοποίησε στη συνέχεια και Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Το βιβλίο της με τίτλο Οδικά δίκτυα και κουλτούρα του αυτοκινήτου στην Ελλάδα, 1940-1980. Χώρος, κινητικότητες, τεχνολογία (Ύψιλον, 2024) είναι βασισμένο στη διδακτορική διατριβή της, την οποία εκπόνησε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με υποτροφία του προγράμματος «Ηράκλειτος ΙΙ». Έχει δημοσιεύ­σει άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά καθώς και σε διε­θνείς συλλογικούς τόμους με θέμα την Αυτοκίνηση, την Ιστορία της Τεχνολο­γίας και τη θεωρία των Κινητικοτήτων και των Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας. Είναι διδάσκουσα και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.