Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας - Ελληνοεκδοτική
Δείγμα σελίδας 1
Δείγμα σελίδας 2
Δείγμα σελίδας 3
Δείγμα σελίδας 4
Δείγμα σελίδας 5
Δείγμα σελίδας 6
Δείγμα σελίδας 7
Δείγμα σελίδας 8
Δείγμα σελίδας 9
Δείγμα σελίδας 10
Δείγμα σελίδας 11
Δείγμα σελίδας 12
Δείγμα σελίδας 13
Δείγμα σελίδας 14
Δείγμα σελίδας 15
Δείγμα σελίδας 16
Δείγμα σελίδας 17
Δείγμα σελίδας 18
Δείγμα σελίδας 19
Δείγμα σελίδας 20
Δείγμα σελίδας 21
Δείγμα σελίδας 22
Δείγμα σελίδας 23
Δείγμα σελίδας 24
προηγούμενη επόμενη

Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας

ISBN: 978-960-563-612-8

Κωδικός Ευδόξου: 122092470

-10%
Διαθέσιμο
Λιανική τιμή: 18.00 € 20.00 €
εξώφυλλο σε προοπτική
εξώφυλλο
οπισθόφυλλο

Οι κρίσεις και οι καταστροφές αποτελούν αντικείμενο μελέτης όχι μόνον των φυσικών αλλά και των κοινωνικών επιστημών, ειδικότερα δε της κοινωνιολογίας των καταστροφών και της διοίκησης των κρίσεων.
Μάλιστα, η συχνότητα και η ένταση των απειλών, με προεξέχουσα την κλιματική αλλαγή, οδηγεί όχι μόνο στον πολλαπλασιασμό των μελετών και ερευνών αλλά και στο αίτημα μιας νέας, οριζόντιας δικτυακής και αποτελεσματικής δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναθεωρούνται και επανεξετάζονται οι επιτελικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Η δυσκολία της ελληνικής Πολιτικής Προστασίας να ανταποκρίνεται στις ανακύπτουσες κρίσεις είναι εκθετική, λόγω της κρατούσας πελατειακής κουλτούρας, των γραφειοκρατικοποιημένων διαδικασιών και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, των υπανάπτυκτων μηχανισμών πρόληψης και αποζημίωσης καθώς και της εγγενούς αδυναμίας αξιοποίησης των εθελοντών.
Το αίτημα αλλαγής Στρατηγικής και προτεραιοτήτων για την Πολιτική Προστασία είναι περισσότερο επείγον από ποτέ και αποκτά, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπαρξιακό χαρακτήρα για το περιβάλλον και την κοινωνία μας.

Μια ακόμη "οπτική" για το βιβλίο: 

Οι κρίσεις και οι καταστροφές είναι πολλές και συχνές: Στη χώρα μας υποφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την πανδημία (Covid-19), τις πλημμύρες (με χειρότερη την πρόσφατη στον θεσσαλικό κάμπο) και τις καταστροφικές πυρκαγιές (Εύβοια, Δαδιά). Εάν προσθέσουμε σ’ αυτές την πίεση από τις μεταναστευτικές ροές και τις πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, τότε φαίνεται ότι έχουμε μπει σ’ ένα δυστοπικό περιβάλλον όπου η ζωή και η ευημερία μας είναι κάθε άλλο παρά δεδομένες.

Αυτή η νέα πραγματικότητα καθιστά επιτακτική την ταχύτατη δημιουργία και προώθηση μιας οριζόντιας αποτελεσματικής δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπιση των κρίσεων και των καταστροφών, στη θέση της παλαιότερης απαξιωμένης Πολιτικής Προστασίας.

Οι επιτελικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας, τόσο στο κεντρικό κράτος όσο και στην αυτοδιοίκηση, αναθεωρούνται και επανεξετάζονται. Πολλές σημειακές παρεμβάσεις επιχειρούνται από αιρετούς και εθελοντές, προκειμένου να δημιουργήσουν αναχώματα στα καταστροφικά φαινόμενα.

Το βιβλίο «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας» του Παναγιώτη Καρκατσούλη, ειδικού επιστήμονα με μακρά εμπειρία και βαθιά γνώση των δημόσιων πολιτικών, παραθέτει όχι μόνο το πλαίσιο της σύγχρονης Πολιτικής Προστασίας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αλλά, μέσω μιας τεκμηριωμένης κριτικής, προτείνει τη διαμόρφωση εκείνων των διοικητικών και οργανωτικών προϋποθέσεων που είναι αναγκαίες για την επιτυχή αντιμετώπιση των κρίσεων.

Ένα πολύτιμο βοήθημα για όλους όσοι εμπλέκονται στη σχεδίαση ή την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση των κρίσεων και καταστροφών.

 

Έγραψαν για το βιβλίο…

Αντώνης Παπαγιαννίδης, kreport.gr, 3/10/2023

  • Διάσταση: 17 x 24 εκ
  • Σελίδες: 224
  • BARCODE: 9789605636128
  • ISBN: 978-960-563-612-8
  • Εξώφυλλο: Μαλακό
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 21-09-2023
Φώτο συγγραφέα
Παναγιώτης Καρκατσούλης