Φιλοσοφία και Τεχνολογία - Ελληνοεκδοτική
Δείγμα σελίδας 1
Δείγμα σελίδας 2
Δείγμα σελίδας 3
Δείγμα σελίδας 4
Δείγμα σελίδας 5
Δείγμα σελίδας 6
Δείγμα σελίδας 7
Δείγμα σελίδας 8
Δείγμα σελίδας 9
Δείγμα σελίδας 10
Δείγμα σελίδας 11
Δείγμα σελίδας 12
Δείγμα σελίδας 13
Δείγμα σελίδας 14
Δείγμα σελίδας 15
Δείγμα σελίδας 16
Δείγμα σελίδας 17
Δείγμα σελίδας 18
Δείγμα σελίδας 19
Δείγμα σελίδας 20
Δείγμα σελίδας 21
Δείγμα σελίδας 22
Δείγμα σελίδας 23
Δείγμα σελίδας 24
Δείγμα σελίδας 25
Δείγμα σελίδας 26
Δείγμα σελίδας 27
Δείγμα σελίδας 28
Δείγμα σελίδας 29
Δείγμα σελίδας 30
Δείγμα σελίδας 31
Δείγμα σελίδας 32
Δείγμα σελίδας 33
Δείγμα σελίδας 34
Δείγμα σελίδας 35
Δείγμα σελίδας 36
προηγούμενη επόμενη

Φιλοσοφία και Τεχνολογία

ISBN: 978-960-563-613-5

Κωδικός Ευδόξου: 122092483

Συγγραφέας: Κώστας Θεολόγου
-10%
Διαθέσιμο
Λιανική τιμή: 15.48 € 17.20 €
εξώφυλλο σε προοπτική
εξώφυλλο
οπισθόφυλλο

Το βιβλίο Φιλοσοφία και Τεχνολογία αποτελεί εισαγωγικό περιεκτικό εγχειρίδιο για τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται η τεχνολογία, το τεχνικό φαινόμενο, με τη Φιλοσοφία και την εφαρμοσμένη Ηθική. Διερευνά θεμελιακές έννοιες, των οποίων η κατανόηση συνιστά αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να συζητήσουμε εμβριθέστερα την ιστορική, αξιακή και πολιτισμική σχέση της τεχνολογίας με τη Φιλοσοφία. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται θέματα όπως η νεοτερικότητα (modernity) και το ρεύμα του μοντερνισμού (modernism), το πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και η σχέση τους με τη Φιλοσοφία της Τεχνολογίας, η σύζευξη της Φιλοσοφίας της Επιστήμης με τη Φιλοσοφία της Τεχνολογίας (ως τεχνοεπιστήμη), η τεχνητή νοημοσύνη, η σημασία του σχεδιασμού στη Μηχανοτεχνία (engineering design), η λήψη απόφασης και ως απότοκο ενός ηθικού στοχασμού και η μεθοδολογία κατά την παραγωγή ενός έργου ή τεχνήματος (artifact) και τα χαρακτηριστικά των τεχνημάτων. Η διερεύνηση εκτείνεται σε αξιακά ζητήματα και στις ηθικές αρχές που διέπουν την τεχνολογία, στην Ηθική της Μηχανοτεχνίας και των Μηχανικών (engineering ethics) και στις πολιτιστικές και πολιτικές όψεις της. Εν συνεχεία, αναδεικνύουμε σε μια οιονεί παρέκβασή μας την αυτονομία ως ιδιαίτερη έννοια στην Ιατρική Ηθική και υπογραμμίζουμε ορισμένα από τα επαναλαμβανόμενα θέματα στην Ηθική της Τεχνολογίας. Το πρώτο μέρος ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη των θεμάτων της ουδετερότητας, της ηθικής αυτουργίας (moral agency) και ασφαλώς της ευθύνης στην οποία πρέπει να εμβαπτίζεται φιλοσοφικά κάθε τεχνολογική επίδοση.
Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στο ερώτημα κατά πόσο διαθέτουν άραγε τα ζώα τεχνολογία (εργαλεία) και επιχειρηματολογεί υπέρ της άρρηκτης σχέσης των εργαλείων με τη γνώση· στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι να οριστεί από τον συγγραφέα η έννοια του συνολικού τεχνικού έργου (Gesamttechnikwerk). Ακολουθεί ένα σχόλιο για την αναθεώρηση της ανθρώπινης οντολογίας εξαιτίας της σύζευξης ανθρωπίνου όντος και τεχνολογίας και το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια τιμητική αναφορά στον ιστορικό και φιλόσοφο της τεχνολογίας Arnold Pacey (γενν. 1937).

  • Διάσταση: 17 x 24 εκ
  • Σελίδες: 160
  • BARCODE: 9789605636135
  • ISBN: 978-960-563-613-5
  • Εξώφυλλο: Μαλακό
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 11-12-2023
Φώτο συγγραφέα
Κώστας Θεολόγου

Ο Κώστας Θεολόγου (Θεσσαλονίκη, Οκτώ­βριος 1960) υπηρετεί στο ΕΜΠ ως Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσο­φίας του Πολιτισμού και είναι Διευθυντής του Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής ΕΜΦΕ. Στο ΕΑΠ έχει διδάξει Ανθρωπογεωγραφία και Υλικό Πολιτισμό (2009-2020) και είναι Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας Κοινωνική Θεωρία και Νεωτερικότητα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Δημοσιεύει σε πολλές περιοχές του ευρέος φάσματος του αντικειμένου του και άρθρα κριτικής και παρέμβασης σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας. Στα παραλειπόμενα της επαγγελματικής δράσης του περιλαμβάνονται μεταφράσεις και επιμέλειες δοκιμίων, συγγραμμάτων και η συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων· η τελευταία νουβέλα του έχει τίτλο Η Κρύπτη του Βιτάλ (Κέδρος, 2020). https://ntua.academia.edu/KostasTheologou/