SAPIENS 3 KONTPA ΣTON METANΘΡΩΠΟ - Εγχειρίδιο μετάβασης στην «Άλλη Εποχή» - Ελληνοεκδοτική
Δείγμα σελίδας 1
Δείγμα σελίδας 2
Δείγμα σελίδας 3
Δείγμα σελίδας 4
Δείγμα σελίδας 5
Δείγμα σελίδας 6
Δείγμα σελίδας 7
Δείγμα σελίδας 8
Δείγμα σελίδας 9
Δείγμα σελίδας 10
Δείγμα σελίδας 11
Δείγμα σελίδας 12
Δείγμα σελίδας 13
Δείγμα σελίδας 14
Δείγμα σελίδας 15
Δείγμα σελίδας 16
Δείγμα σελίδας 17
Δείγμα σελίδας 18
Δείγμα σελίδας 19
Δείγμα σελίδας 20
Δείγμα σελίδας 21
Δείγμα σελίδας 22
Δείγμα σελίδας 23
Δείγμα σελίδας 24
Δείγμα σελίδας 25
Δείγμα σελίδας 26
Δείγμα σελίδας 27
Δείγμα σελίδας 28
Δείγμα σελίδας 29
Δείγμα σελίδας 30
Δείγμα σελίδας 31
Δείγμα σελίδας 32
προηγούμενη επόμενη

SAPIENS 3 KONTPA ΣTON METANΘΡΩΠΟ - Εγχειρίδιο μετάβασης στην «Άλλη Εποχή»

ISBN: 978-960-563-554-1

Κωδικός Ευδόξου: 122079204

-10%
Διαθέσιμο
Λιανική τιμή: 18.00 € 20.00 €
εξώφυλλο σε προοπτική
εξώφυλλο
οπισθόφυλλο

Ένα βιβλίο για το παρασκήνιο της τρέχουσας Ιστορίας
και τις δυναμικές που οδηγούν στη ριζική αλλαγή του ανθρώπου
και του πολιτισμού του

Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται έναν «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» και τo δημιούργημα του νέου Φρανκενστάιν μια Μηχανή με «πρόσωπο». Η ιατρική, οι νευροεπιστήμες, η συνθετική βιολογία και άλλες επιστήμες αιχμής εργάζονται πάνω στην αντιστροφή της γήρανσης και τις γονιδιακές τροποποιήσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, φύονται οι κουλτούρες και οι σέχτες του μετανθρωπισμού. Απέναντι στην εκμηχάνιση του ανθρώπου, η νέα γνώση για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, τις νευρωνικές δομές των έντεκα διαστάσεων και τις κβαντικές εμπειρίες του μυαλού ανοίγει νέους δρόμους και απελευθερώνει τις δυνάμεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του ανθρώπου στο επίπεδο του Sapiens 3…

Στην Εισαγωγή του βιβλίου ο συγγραφέας αποτιμά τον ρόλο της τεχνολογίας ως επιταχυντή της Ιστορίας και διερευνά τις ιδεολογικές της διαστάσεις, για να καταλήξει στη θέση ότι διανύουμε μια περίοδο μετάβασης σε μιαν «Άλλη Εποχή»· μια Εποχή που θα αλλάξει ριζικά την ανθρώπινη συνθήκη. Στο επίκεντρο της τεχνοεπιστήμης είναι πλέον η παράταση της ανθρώπινης ζωής, με απώτερο στόχο την κατάκτηση της αθανασίας.

   Στο Α΄ Μέρος εξετάζει διεξοδικά τις δυναμικές της μετάβασης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα: την επέλαση του COVID-19, την κλιματική κρίση ως μείζον πολιτικό πρόβλημα, τον υπερπληθυσμό, το επισιτιστικό ζήτημα και το μεταναστευτικό, τους αλγόριθμους και τα ρομπότ, τα Βig Data και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τη Μετα-δημοκρατία και τις Κοινωνίες της Επιτήρησης. Ολοκληρώνει το Α΄ Μέρος με την αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης των κοινωνιών, με άξονες αναφοράς τις ψυχικές ασθένειες, τη σεξουαλική απελευθέρωση και τις νέες μορφές συμβίωσης.

  Στο Β΄ Μέρος, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στην έλευση της «μοναδικότητας» της τεχνητής νοημοσύνης, τη σύζευξή της με τη βιοτεχνολογία και τον «εξανθρωπισμό» της, με έμφαση στο ζήτημα της αυτονόμησής της από τον άνθρωπο. Παραθέτει δεκάδες έρευνες και πειράματα που προσδιορίζουν την Ιατρική Επανάσταση των ημερών μας (θεραπεία θανατηφόρων ασθενειών, αντιστροφή της γήρανσης, κυνήγι της αθανασίας) και διερευνά τις αθέμιτες βιοστατιστικές, τη στρατηγική της υποβολής ενός μοντέλου ζωής, τις υποσχέσεις της γονιδιακής τροποποίησης, το Βiohacking και τους cyborg, την ψηφιακή αθανασία. Αναφέρεται, ακόμη, στις κουλτούρες και τις σέχτες του μετανθρωπισμού μέσα από τα μοντέλα του «επαυξημένου» ή του «αναβαθμισμένου» ανθρώπου και στη νέα Μεταφυσική της Επιστήμης, που ευαγγελίζονται τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του ανθρώπου.

  Απέναντι στις παραπάνω τάσεις, ο συγγραφέας στρέφεται στις αποκαλύψεις της επιστήμης για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και με εφαλτήριο αυτές βλέπει και, παράλληλα, προτείνει τον Sapiens 3 ως την ολοκλήρωση του ανθρώπου κόντρα στον εκμηχανισμένο άνθρωπο, γιατί, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «… έχω μια βαθιά πεποίθηση ότι η ανθρώπινη πορεία μέσα στον χρόνο και τον χώρο ήταν, είναι και παραμένει ανοιχτή. Και είναι ανοιχτή, γιατί υπάρχει η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου, που δεν υποτάσσεται σε νομοτέλειες, ενδεχομένως ούτε σε αυτές που αποκαλούμε φυσικές…

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Ενώ ταλανιζόμαστε από τις σύγχρονες «Δέκα πληγές του Φαραώ» που απειλούν να αλλάξουν τον κόσμο μας, μια αλληλουχία νέων γεγονότων –από την τεχνητή νοημοσύνη έως την ιατρική επανάσταση– επιταχύνουν την Ιστορία προς μιαν «Άλλη Εποχή», τόσο ριζικών αλλαγών, που αναπροσδιορίζουν την ίδια την υπόσταση του ανθρώπου. Οι δυναμικές της μετάβασης στηρίζονται, κυρίως, στην κουλτούρα του τέλους της ανθρωπότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται έναν «θαυμαστό καινούργιο κόσμο» και τo δημιούργημα του νέου Φρανκενστάιν μια Μηχανή με «πρόσωπο». Η ιατρική, οι νευροεπιστήμες, η συνθετική βιο­λογία και άλλες επιστήμες αιχμής εργάζονται πάνω στην αντιστροφή της γήρανσης και τις γονιδιακές τροποποιήσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, φύονται οι κουλτούρες και οι σέχτες του μετανθρωπισμού. Απέναντι στην εκμηχάνιση του ανθρώπου, η νέα γνώση για τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, τις νευρωνικές δομές των έντεκα διαστάσεων και τις κβαντικές εμπειρίες του μυαλού ανοίγει νέους δρόμους και απελευθερώνει τις δυνάμεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του ανθρώπου στο επίπεδο του Sapiens 3…

 

EIΠAN ΓIA TO BIBΛΙΟ...
Ο αναγνώστης υποβάλλεται σε μια βαθιά κατάδυση στον νέο κόσμο της τεχνολογίας, των δικτύων και των πολλαπλών πειραματισμών που μετασχηματίζουν ριζικά τις κοινωνικές μας αναφορές. Οι περιγραφές γίνονται κατά ριπές τόσο γρήγορες, που είναι σαν να ταξιδεύεις με τρένο χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Όχι όμως και χωρίς τέρμα: Ο τελικός στόχος του Ανδρονόπουλου είναι να εντοπίσει ένα νέο σημείο ισορροπίας που θα αντικαταστήσει το σημερινό, αλλά επιπλέον θα είναι καλύτερο, βιώσιμο και πιο δίκαιο.

Νίκος Χριστοδουλάκης, Ομ. Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου, πρ. υπουργός

Στο καινούργιο του βιβλίο ο συνάδελφος Ανδρονόπουλος παρουσιάζει τους οδοδείκτες της μετάβασης στην «Άλλη Εποχή», που είναι εδώ, και δεν βλέπουμε μόνο τα σημάδια της, αλλά ήδη ζούμε στον ρυθμό της. Οργανωμένα και ταξινομημένα, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει ένα υλικό που καλύπτει ποικίλα θέματα και από διαφορετικές οπτικές γωνίες, από το μεταναστευτικό στον Πόλεμο των Άστρων και από τη γεωπολιτική στη μεταφυσική. Και στο κέντρο όλων, η τεχνολογία.
Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις επιμέρους αναλύσεις, ο Ανδρονόπουλος βάζει επιτακτικά στο τραπέζι της συζήτησης σημαντικά θέματα για τα οποία έχουμε ήδη καθυστερήσει να μιλήσουμε.

Βάλια Καϊμάκη, Δημοσιογράφος, Επίκ. Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο


Μέσα από μια καθολική, βαθιά πολιτική καταγραφή των απίθανων τεχνολογικών εξελίξεων που αντιμετωπίζει η εποχή μας, ο συγγραφέας εξηγεί τις τάσεις που αναπτύσσονται, τις δυσβάσταχτες επιλογές που έχουμε μπροστά μας, την ευνόητη σύγχυση που αυτές επιβάλλουν στη ζωή μας, αλλά και τις αμέτρητες ευκαιρίες που αυτές θα μπορούσαν να προσφέρουν, εφόσον προλάβουμε να ξανασυστήσουμε τον Άνθρωπο στον άνθρωπο. Σε μια εποχή τεράστιων αλλαγών και εντάσεων, προσπαθούμε να κατορθώσουμε το αδιανόητο, ενώ βιώνουμε το μπανάλ: να γίνουμε αθάνατοι την ώρα που είμαστε πιο ευάλωτοι από ποτέ.

 

                                                                                                                                                                                     Παύλος Γερουλάνος, Πολιτικός

 

 

 

  • Διάσταση: 17 x 24 εκ
  • Σελίδες: 448
  • BARCODE: 9789605635541
  • ISBN: 978-960-563-554-1
  • Εξώφυλλο: Μαλακό
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 28-12-2022
Φώτο συγγραφέα
Μάκης Ανδρονόπουλος

Ο Μάκης Ανδρονόπουλος είναι δημοσιογράφος, οικονομολόγος και συγγραφέας. Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης στη «Ναυτεμπορική», στον «Κόσμο του Επενδυτή», στην «Απογευματινή της Κυριακής» και αρχισυντάκτης στο «Κέρδος». Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στην «Καθημερινή», το «Έθνος», το «Ποντίκι» και παρουσίασε οικονομικές εκπομπές στα κανάλια ΜΕGA, TEMPO, 7X. Εργάστηκε, επίσης, στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας.
Έχει γράψει τα βιβλία: Η Ελλάδα στο ντιβάνι – Διεργασίες ανατροπής γύρω από την ιστορία, τη γλώσσα και τα κοινωνικά στερεότυπα (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2011), Το γερμανικό σύνδρομο – Η Ελλάδα και η Ευρώπη απέναντι στη γερμανική ιδιαι­τερότητα (εκδ. Ταξιδευτής, 2013) και έχει μεταφράσει το φουτουριστικό μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Γιαν Βάις Το σπίτι με τα χίλια πατώματα (εκδ. Οδυσσέας, 1982).
Αρθρογραφεί συστηματικά στο SLpress.gr και στο blog του Extrapolation.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Στον Παναγιώτη Μήλα, Catisart, 5/9/2023

Στο TVXS, 10/9/2023

Στη Φιλίππα Βλαστού, Karfitsa.gr, 16/9/2023

Στη Δάφνη Σκαλιώνη, ertnews.gr, 20/9/2023

Στη Μαρία Τσακίρη, vivlio-life.gr, 24/10/2023

 

 

Έγραψαν για το βιβλίο…

Λίτσα Τότσκα, diastixo.gr, 22/9/2023