Το γερμανικό σύνδρομο - Ελληνοεκδοτική

Το γερμανικό σύνδρομο

ISBN: 978-960-563-665-4

-10%
Αναμένεται
εξώφυλλο σε προοπτική
εξώφυλλο

Το 2013, όταν η γερμανική πολιτική είχε εισβάλει στην καθημερινότητα των Ελλήνων με βίαιο και τιμωρητικό τρόπο, το Γερμανικό Σύνδρομο ήταν μια προσπάθεια γνωριμίας και κατανόησης της «γερμανικότητας» και του Sonderweg, της γερμανικής ιδιαιτερότητας, πέρα από τα ελληνικά στερεότυπα της Κατοχής και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  Σήμερα, το 2024, έχουν προστεθεί νέοι σοβαροί λόγοι που καθιστούν αναγκαία τη βαθύτερη κατανόηση της «γερμανοσύνης» (Deuschtung) και των επιδιώξεών της. Το γερμανικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, αν όχι παγκόσμιο. Για τούτο και η επικαιροποίηση του βιβλίου κρίθηκε σκόπιμη, ώστε να επανατοποθετηθεί το όλο θέμα «Γερμανία» σε τρέχοντες γεωπολιτικούς και γεωοικονομικούς όρους, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του κολοσσιαίου προγράμματος επανεξοπλισμού της χώρας αλλά και την πολιτική κρίση που ξέσπασε, λόγω της ύφεσης που έπληξε τη χώρα.
  Η παρούσα έκδοση ολοκληρώνεται με ένα Επίμετρο. Σε αυτό, καταγράφονται όσα μεσολάβησαν από το 2013 μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται η αποτίμηση της δεκαετίας των μνημονίων –σύμφωνα με την ενδελεχή μελέτη που εκπόνησαν τα ινστιτούτα CEPS και NIESR, κατόπιν παραγγελίας της Κομισιόν– καθώς και η κριτική αυτής της μελέτης από τέσσερις Έλληνες υπουργούς Οικονομίας.

  • Διάσταση: 17 x 22 εκ
  • Σελίδες: 400
  • BARCODE: 9789605636654
  • ISBN: 978-960-563-665-4
  • Εξώφυλλο: Μαλακό
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 25-12-2024
Φώτο συγγραφέα
Μάκης Ανδρονόπουλος

Ο Μάκης Ανδρονόπουλος είναι δημοσιογράφος, οικονομολόγος και συγγραφέας. Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης στη «Ναυτεμπορική», στον «Κόσμο του Επενδυτή», στην «Απογευματινή της Κυριακής» και αρχισυντάκτης στο «Κέρδος». Εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στην «Καθημερινή», το «Έθνος», το «Ποντίκι» και παρουσίασε οικονομικές εκπομπές στα κανάλια ΜΕGA, TEMPO, 7X. Εργάστηκε, επίσης, στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας.
Έχει γράψει τα βιβλία: Η Ελλάδα στο ντιβάνι – Διεργασίες ανατροπής γύρω από την ιστορία, τη γλώσσα και τα κοινωνικά στερεότυπα (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2011), Το γερμανικό σύνδρομο – Η Ελλάδα και η Ευρώπη απέναντι στη γερμανική ιδιαι­τερότητα (εκδ. Ταξιδευτής, 2013) και έχει μεταφράσει το φουτουριστικό μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Γιαν Βάις Το σπίτι με τα χίλια πατώματα (εκδ. Οδυσσέας, 1982).
Αρθρογραφεί συστηματικά στο SLpress.gr και στο blog του Extrapolation.