Λίτσα Τότσκα - Συγγραφείς - Ελληνοεκδοτική

Συγγραφείς

Φώτο συγγραφέα

Λίτσα Τότσκα

Η ανακάλυψη του Πολικού Αστέρα μια ξάστερη νύχτα ήταν ένα από τα πρώτα μυστήρια του σύμπαντος που κλήθηκα να εξερευνήσω. Αργότερα κατάλαβα πως η μεγαλύτερη παγίδα στη ζωή είναι να κοιτάς το δάχτυλο που σου δείχνει τον δρόμο και να ξεχνάς τον προορισμό.
Οι ελληνικοί μύθοι ήταν τα πρώτα μου παραμύθια. Αγάπησα τους όλο δύναμη και πάθη ήρωες, θεούς και θνητούς. Οι περιπέτειές τους μου αποκάλυψαν ότι η ζωή κρύβει μεγαλείο αλλά και σκοτεινές στιγμές και ονειρεύτηκα ν ανακαλύψω ήρωες του καιρού μου. Έτσι, έγινα δημοσιογράφος. Η Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής/Ψυχολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και τα μεταπτυχιακά μου στο Media Management με βοήθησαν να κατανοήσω καλύτερα τον… θαυμαστό κόσμο των ΜΜΕ.
Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ, από το 1988 πέρασα από εφημερίδες και περιοδικά ενώ επιμελήθηκα και παρουσίασα τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Εντρύφησα και στην εκμάθηση αγγλικών και γαλλικών, αλλά…πιάνο δεν έμαθα!
Το 2007 διασκεύασα παραδοσιακά παραμύθια απ όλον τον κόσμο που κυκλοφόρησαν σε βιβλίο-CD με τις ηθοποιούς Ειρήνη Κουμαριανού και Έφη Παπαθεοδώρου.
Το 2008 διασκεύασα το Ασχημόπαπο του Άντερσεν, το οποίο κυκλοφόρησε σε βιβλίο-CD με την ηθοποιό Αγγελική Δαλιάνη κι έγινε παράσταση για το θέατρο «Badminton» της Αθήνας.
Οι ιστορίες που κατέγραψα ως δημοσιογράφος γέννησαν στο μυαλό μου νέους ήρωες, που βρήκαν βήμα να μιλήσουν για τη ζωή τους μέσα από διηγήματα που συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικές εκδόσεις (33 Ιστορίες για το 1821, Γενέθλια πόλη, Χριστουγεννιάτικες ιστορίες, ΣΜΥΡΝΗ της φαντασίας και της μνήμης κ.ά.)
Ιστορίες που μας ταξιδεύουν από το χθες στο σήμερα αφηγούμαι και στη ραδιοφωνική μου εκπομπή στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, γιατί…
έχει η ζωή γυρίσματα!