Μανώλης Σφακιανάκης - Συγγραφείς - Ελληνοεκδοτική

Συγγραφείς

Φώτο συγγραφέα

Μανώλης Σφακιανάκης

Ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α., Ιδρυτής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων και Ιδρυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), μιας μη κυβερνητικής και μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, όπως είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση προβλημάτων ασφάλειας στο Διαδίκτυο, η εκπαίδευση, η ενεργοποίηση και η επιστημονική έρευνα στον τομέα των τεχνολογιών και του Διαδικτύου.
Σπούδασε Ανάλυση και Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο στο Έγκλημα του Πλαστικού Χρήματος (Plastic Crime) και στο FBI σε θέματα που αφορούν την Τρομοκρατία στο Διαδίκτυο (Cyber Terrorism). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων α) στις «Ποινικές Επιστήμες» και β) στην «Εγκληματολογία» του Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Εργάστηκε στην Ελληνική Αστυνομία επί 34 έτη, εκ των οποίων τα 23 ασχολούνταν με τη διερεύνηση ηλεκτρονικών εγκλημάτων και υπήρξε ο ιδρυτής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα. Έχει χειριστεί περισσότερες από 10.000 σοβαρές υποθέσεις που αφορούν το κυβερνοέγκλημα. Έχει συμμετάσχει ως βασικός ομιλητής από το 2001 έως σήμερα σε 1.300 συνέδρια Εθνικά και Διεθνή (INTERPOL, EUROPOL, Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Διεθνών Οργανισμών κ.ά.). Είναι ο εμπνευστής των εφαρμογών CyberKid και CyberAlert˙ για την πρώτη, μάλιστα, βραβεύτηκε στο Mobility Forum & Apps Awards 2015 με το Χρυσό Βραβείο. Η καριέρα του στην ΕΛ.ΑΣ. ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2017.
Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για την κοινωνική του προσφορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Ακαδημία Αθηνών και τη UNISEF αλλά και από το FBI για τη διερεύνηση διαδικτυακών εγκλημάτων.
Έχει διδάξει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στην Αστυνομική Ακαδημία και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Έχει γράψει βιβλία με θέμα το Διαδίκτυο και έχει ιδρύσει έξι εταιρείες με αντικείμενο εργασιών τους την κυβερνοασφάλεια και όχι μόνο.