Δεν ξεχνώ την Κύπρο... - Ελληνοεκδοτική

Δεν ξεχνώ την Κύπρο...

ISBN: 978-960-563-663-0

-10%
Αναμένεται

Ανθολογείται ο πόνος; Ο ξεριζωμός; Η απώλεια; Η απογοήτευση; Το δάκρυ; Η αδικία;
Σίγουρα όχι, αλλά η λογοτεχνία έχει τρόπους να εκφράζει όλα τα παραπάνω.
Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ενώ το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» παραμένει στα χείλη του κυπριακού λαού και ολόκληρου του Ελληνισμού, τριάντα τρεις (33) συγγραφείς γράφουν κείμενα (ποιήματα, πεζά, θεατρικά έργα) για παιδιά και εφήβους εμπνευσμένα από τα τραγικά γεγονότα του 1974, τις απώλειες, τον πόνο, την προσφυγιά που ακολούθησαν.
Στόχος της έκδοσης δεν είναι μόνο να αποτελέσει «κιβωτό» μνήμης, αλλά και αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό, διαμορφώνοντας ανήσυχες συνειδήσεις που θα διεκδικούν έναν κόσμο δικαιοσύνης και ειρήνης.

  • Διάσταση: 15 x 22 εκ
  • Σελίδες: 232
  • BARCODE: 9789605636630
  • ISBN: 978-960-563-663-0
  • Εξώφυλλο: Μαλακό
  • Ημερ. κυκλοφορίας: 25-12-2024
φώτο συγγραφέα
Τασούλα Τσιλιμένη

Οι φίλοι μου ξέρουν ότι μ’ αρέσει να διαβάζω, να γράφω ιστορίες, να ταξιδεύω και κυρίως μ’ αρέσουν οι βόλτες και το περπάτημα στη φύση αλλά και στις πόλεις. Σε αυτές τις βόλτες γεννήθηκαν πολλές ιδέες που μετά έγιναν ιστορίες και βιβλία. Στους περιπάτους αυτούς συμβαίνει να έχω και απρόσμενες συναντήσεις. Οι περισσότερες δίπλα σε κάδους απορριμμάτων. Συναντήσεις με αρκούδες λούτρινες, μικρές, μεγάλες, μέτριες, προβατάκια, σκυλάκια… σχεδόν με όλα τα είδη ζώων έχω συναντηθεί σε τέτοια μέρη. Ε, και πώς να γυρίσει κανείς στο σπίτι του με άδεια αγκαλιά… Να, κάπως έτσι γεννήθηκε αυτή η ιστορία, όταν μέσα στο κρύο είδα τα δίδυμα προβατάκια.
Όταν συναντηθούμε, θυμηθείτε να σας δείξω τις φωτογραφίες που έχω με παιχνίδια που βρέθηκαν από αγκαλιές σε κάδους.
Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο την Παιδική Λογοτεχνία και τη Δημιουργική Γραφή. Εκτός από επιστημονικά βιβλία και άρθρα, γράφει λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και ενηλίκους. Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθύντρια του ηλεκτρονικού περιοδικού ΚΕΙΜΕΝΑ και Διευθύντρια του Μουσείου Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας.

φώτο συγγραφέα
Κώστας Κατσώνης

Ο φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας Κατσώνης είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα την Παιδική-Νεανική Λογοτεχνία και μελετητής της Λογοτεχνίας και της Κυπριακής Ιστορίας, με πλούσιο συγγραφικό έργο (ποίηση, διηγήματα, ιστορικές μελέτες, άρθρα και μελετήματα για την παιδική λογοτεχνία, δοκίμια, ανθολογία διηγήματος, διδακτορική διατριβή κ.ά.) και πληθώρα δημοσιεύσεων σε λογοτεχνικά περιοδικά της Κύπρου και της Ελλάδας, σε εφημερίδες και συλλογικούς τόμους. Από το 1989 έχει την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού Ανέμη – Επιθεώρηση Κυπριακής Παιδικής Λογοτεχνίας. Για την προσφορά του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς. Είναι πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, επίτιμος πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου και επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

Τασούλα Τσιλιμένη

Μια αρκούδα στην μπανιέρα

ISBN: 978-960-563-365-3

Συγγραφέας: Τασούλα Τσιλιμένη
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Διαθέσιμο
Λιανική τιμή: 11.52 € 12.8 €

Πώς θα ένιωθες, αν έβρισκες μια πολική αρκούδα
στην μπανιέρα, και μάλιστα να χρησιμοποιεί το αφρόλουτρό σου;
Τι θα σκεφτόσουν, αν έβλεπες έναν ελέφαντα κρεμασμένο στην απλώστρα στο μπαλκόνι σου;
Γιατί το ταβάνι του Ορφέα γέμισε καλάθια;
Τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς του και συχνά γυρίζει σπίτι
με μια παραγεμισμένη σακούλα απορριμμάτων;

Μια ιστορία για την επαναχρησιμοποίηση των αντικειμένων και την αξία της ανταλλαγής, στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης όλων μας, και κυρίως των μικρών παιδιών, στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και στους τρόπους με τους οποίους οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε ως καταναλωτές.

Το βιβλίο Μια αρκούδα στην μπανιέρα μέσα από μια ιστορία με χιούμορ και φαντασία επιχειρεί να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στην κουλτούρα της κυκλικής οικονομίας. Ο ήρωας και η οικογένειά του μας δείχνουν πώς παιχνίδια που έχουν καταλήξει σε κάδους απορριμμάτων μπορούν με ευρηματικότητα και δημιουργική διάθεση να αποκτήσουν μια «δεύτερη ζωή». Έτσι, συμβάλλουν στον περιορισμό της ρύπανσης που προκύπτει από την παραγωγή αγαθών και υποβοηθούν στη διαφύλαξη φυσικών πόρων, δίνοντας, τελικά, μια «δεύτερη ευκαιρία» στον πλανήτη μας, για τον οποίο ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ!

Σύνδεση βιβλίου με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ι.Ε.Π.  

Θεματική ενότητα Υποθεματική
Β. Φροντίζω το περιβάλλον Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική Φυσική Κληρονομιά
 Λέξεις κλειδιά θεματικής ενότητας: Οικολογική συνείδηση, οικολογία, βιώσιμη ανάπτυξη, προώθηση θετικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, κυκλική οικονομία, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, διαχείριση παλαιών αντικειμένων